Rungut.

Sang kura berang lagi. Sakit hatinya.

Sang kura hanya meminta diadakan lagi lumbanya dahulu dengan sang arnab. Sang arnab takut, sang arnab enggan. Kuasawan belantara yang punya kuasa, yang ada pengaruhnya, semua enggan. Semua tidak mahu diadakan lagi, perlawanan bersih diminta sang kura yang bisa menjatuhkan kuasa pantas sang arnab. Yang dingumamnya hanya satu, perlawanan seperti biasa, setiap tahun, yang kita ada, itulah paling bersih, paling suci, apa lagi yang tidak kena?

Jelata semua memandang.

Arnab malu.

Arnab gentar.

Ya, sang kura tahu. Tapi sang kura punya dalilnya. Sang kura enggan ditipu seperti sebelumnya. Sang kura inginkan yang adil, bersih, sama seperti waktu menangnya dahulu. Sang kura inginkan perubahan. Sang kura tidak mahu kuasawan rimba bersikap bengkok. Selekohnya sahaja, lurusnya hilang. Hanya kerana sang kura pernah kalahkan arnab dahulu? Sekali sahaja wahai sang arnab! Sekali sahaja! Lebihnya banyak ditipu diperdaya.

Kalah sentiasa.

Sang kura berkeras.

Sang kura pulang ke sarangnya. Mencari dan mengilhamkan sebuah sehabis daya. Dihantar segala barang, segala utusan ke semua kuasawan rimba, mereka hanya berkata, ya, ya, ya. Seperti tiada apa satu yang berubah, hanya sama. Sang kura sabar, yang benar selalu akan menang, kuasa tuhan. Itu pasti.

Murbawan rimba tahu.

Murbawan rimba sedar.

Bukan hanya sang kura, murbawan rimba tahu. Murbawan rimba sedar. Enggan lagi ditipu, murbawan rimba berhimpun. Diajaknya pelusuk sekalian rimba belantara, disuruhnya berkumpul membela sang kura. Dituntutnya perlawanan bersih kali ini, sebersih-bersihnya. Sang kura riang, sang kura tahu jelata di belakang. Sang kura arif, jelata kini mula memandang. Kuasa tuhan! Kuasa tuhan!

Sang arnab berang.

Sang arnab bantah.

Apa ini? Apa himpun? Apa ini? Sang arnab bukan daripada yang perongos. Sang arnab hanya gilakan kuasa. Kuasa yang bisa merubah dunia. Dunia indah belantara. Disuruh segala kuasawan rimba, membuat onar kepada jelata. Siapa yang turun? Siapa yang himpun? Siapa semua? Ku tangkap, ku bikin rosak semua.

Jelata tidak lagi buta, murbawan tidak lagi gila, sang kura masih lagi ada.

Himpun tetap akan ada, demi bersih, sebersih-bersihnya.

No comments:

Post a Comment